woensdag 7 september 2011

HVJ Chocolade 1


Ondanks ik de hele dag in de salon aan het werk ben en dames van mooie nagels voorzie, heb ik nog meer te vertellen dan alleen nagel verhalen.


Ik vind het ook leuk om jullie op de hoogte te houden van de activiteiten kalender van Zutphen. Zutphen is klein maar best gezellig en heel af en toe gebeur t er wel eens wat….


We hebben net de zomerfeesten achter de rug. Vertaling…: vier woensdagen in de maand juli en augustus gevuld met overdag braderie…kunst? Springkussens…??? Ok wat er overdag gebeurt weet ik eigenlijk niet want dan ben ik druk met nageltjes vijlen en vaak tranen trekkende gesprekken voeren met mijn cliënten (tranen van het lachen uiteraard) Maar dan… in the evening…..verschillende podia en een dj op de schupstoel maken van ons kleine centrum een feesttoneel! De vaalstraat mijn favo plekje zorgt altijd voor de leukste bandjes en de gezelligste sfeer!

Maar goed dat is geweest en gemist door sommige van jullie…so better luck next year my friends ;)

Wat we wel hebben zeer binnenkort om precies te zijn op zondag 18 september 2011 en dan al voor de 9e keer onze eigen Chocoladefestival. Dit jaar doen we een recordpoging Chocolademozaiek maken! ( volgens mij hebben we dat vorig jaar ook geprobeerd)



En daarom staat deze blog in het teken van…. Ja ja je raad het al…KOFFIE!



Natuurlijk wil ik wat dingen kwijt over chocolade.



Behalve dat het vet lekker is heeft chocolade veel meer eigenschappen. Ik ben natuurlijk gaan googelen en heb wat leuke weetjes over chocolade gevonden. Zo meld Wikipedia het volgende stuk (die ik natuurlijk om geen fouten te maken heb geknipt en geplakt….heeft absoluut niks met luiheid te maken)



Smaak en effecten

Velen vinden chocolade lekker smaken. De prettige ervaring bij het eten van chocolade komt doordat het smeltpunt van de cacaoboter (een belangrijk bestanddeel van chocolade) iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor het in de mond smelt.

Chocolade is een voedingsmiddel dat beperkte hoeveelheden theobromine, cafeïne en tryptofaan bevat, stoffen die een effect op de hersenen kunnen hebben. Onderzoek naar de populariteit van melkchocolade, pure chocolade, witte chocolade en cacaopoeder wees eerder uit dat melkchocolade het populairste type chocola is. Op basis van de vermeende verslavende werking van cacao zou er echter verwacht moeten worden dat pure chocola het populairst is, omdat zich daarin een hogere concentratie cacao bevindt [1]. Het hoogste werkelijke percentage cacao in een reep chocolade is 88% omdat een hoger percentage de chocolade te droog en broos zou maken (dit is afhankelijk van het productieproces en de eventuele toevoegingen in de chocolade; je kunt dus ook chocolade vinden met hogere cacao gehaltes dan 88%).

Een overzichtsartikel over de invloed van de effecten van chocolade is in mei 2000 gepubliceerd door onderzoekers van de universiteit van Bristol in het wetenschappelijke tijdschrift Pharmacology, Biochemistry and Behaviour.

Invloed op de hersenen





Chocolade is een product dat diverse stoffen bevat die een bewezen effect op de hersenen hebben zoals de neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine[2], de stoffen cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis). Vanwege de aanwezigheid van deze stoffen is het populaire misverstand ontstaan dat chocolade een stimulerend effect op de hersenen zou hebben en bovendien verslavend zou zijn. Dit is echter niet het geval, omdat de genoemde stoffen in een dusdanig kleine concentratie voorkomen in chocolade, dat een gemiddeld mens vele tientallen kilo's pure chocolade zou moeten eten om ook maar het geringste effect te ervaren.

Chocolade kan voor honden en paarden echter dodelijk zijn, omdat hun metabolisme theobromine niet kan omzetten. Als honden chocolade eten, blijft de theobromine 20 uur in het bloed circuleren. Het kan epileptische aanvallen, hartinfarcten, interne bloedingen, en ten slotte de dood veroorzaken. Milde verschijnselen zijn: rillen, krampen, verhoogde hartslag, braken en diarree. Als een hond chocolade eet, breng hem dan naar de dierenarts. Het geven van zout om de hond te laten braken is geen goede oplossing omdat de hond kan overlijden ten gevolge van een zoutvergiftiging. Een hond van 10 kilo kan van 12,5 gram pure chocolade al verschijnselen krijgen. Van melkchocolade moet een hond 10 keer zoveel eten om de gevolgen te ervaren.

Gezondheid

De Zutphen Ouderen Studie heeft vanaf 1960 onderzoek gedaan naar de effecten van chocolade op de gezondheid. In 1985 heeft zij haar onderzoek verder uitgebreid. Hieruit zijn twee aparte analyses tevoorschijn gekomen die op 27 februari 2006 zijn gepubliceerd in het Amerikaanse medisch-wetenschappelijke tijdschrift Archives of Internal Medicine.

Het was reeds bekend geworden dat chocolade gunstig uitwerkt op de bloeddruk en de bloedvaten dankzij de antioxidanten (flavonoïden) in cacao. Men ging daarom na of er ook een gunstige uitwerking zou zijn ten aanzien van het overlijden aan hart- en vaatziekten, en dat blijkt inderdaad het geval te zijn. Hiervoor is nodig dat men per dag 4 gram cacao binnenkrijgt. Dit kan worden verkregen door dagelijks 10 gram pure of 13 gram melkchocolade te nuttigen.[bron?] Daar staat tegenover dat chocolade veel verzadigd vet bevat, dat ongezond is[1] Hoe hoger het cacaogehalte hoe gunstiger de verhouding tussen het gunstige en ongunstige effect van chocolade (bij de genoemde kleine hoeveelheid per dag).

Ook zit er in chocolade een kleine hoeveelheid aan giftige stoffen. Echter is het menselijk lichaam voldoende in staat deze giftige stof te verwerken zonder nadelige gevolgen.

Verder kan het eten van melkchocolade gebitbedervend zijn wanneer men onvoldoende de tanden poetst. De chocolade kan zelf niet gaatjes veroorzaken, maar wel verergeren, net zoals bij andere voedingsmiddelen.

Er is ook suikervrije chocolade op de markt. In plaats van suiker wordt dan een andere zoetstof gebruikt.




Chocolade als teken van liefde

Als afrodisiacum

Chocolade heeft de reputatie een afrodisiacum te zijn. De Azteken geloofde destijds al in de kracht hiervan. Het waren de Spanjaarden die dit geloof meenamen naar Europa. Er bestaat vermoeden dat de stof fenylethylamine in de chocolade hieraan ten grondslag ligt, daar deze ook door de mens wordt aangemaakt wanneer emotioneel genot wordt ervaren. Mogelijk kan ook de aanwezige cafeïne als stimulatiemiddel hieraan bijdragen.

Het weggeven van chocoladeproducten wordt vaak als geschenk van
liefde gezien. Wellicht vanwege smaakassociaties en uiterlijke onweerstaanbaarheid die pralines en andere chocoladegerechten hebben op veel mensen

Best wel veel info…maar zeker interessant.



Heb je d’r al zin in???? Nog even wachten op 18 september kan je door het hele centrum van Zutphen verleid worden door chocolade…



Ik had het hele programma wel in mij blog willen zetten, maar ik geeft toch de voorkeur naar het verwijzen naar de website Hmmmm chocolade!!!


Chocolate kisses D.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten