Ondanks ik de hele dag in de salon aan het werk ben en dames
van mooie nagels voorzie, heb ik nog meer te vertellen dan alleen nagel
verhalen.
Ik vind het ook leuk om jullie op de hoogte te houden
van de activiteiten kalender van Zutphen. Zutphen is klein maar best gezellig en
heel af en toe gebeur t er wel eens wat….
We hebben net de zomerfeesten achter de rug. Vertaling…: vier woensdagen in
de maand juli en augustus gevuld met overdag braderie…kunst? Springkussens…??? Ok
wat er overdag gebeurt weet ik eigenlijk niet want dan ben ik druk met
nageltjes vijlen en vaak tranen trekkende gesprekken voeren met mijn cliënten
(tranen van het lachen uiteraard) Maar dan… in the evening…..verschillende
podia en een dj op de schupstoel maken van ons kleine centrum een feesttoneel! De vaalstraat
mijn favo plekje zorgt altijd voor de leukste bandjes en de gezelligste sfeer!
Maar goed dat is geweest en gemist door sommige van jullie…so
better luck next year my friends ;)
Wat we wel hebben zeer binnenkort om precies te zijn op zondag 18 september 2011 en dan al voor de 9e keer onze eigen Chocoladefestival.
Dit jaar
doen we een recordpoging Chocolademozaiek maken! ( volgens mij hebben we dat
vorig jaar ook geprobeerd)
En daarom
staat deze blog in het teken van…. Ja ja je raad het al…KOFFIE!
Natuurlijk
wil ik wat dingen kwijt over chocolade.
Behalve dat het vet lekker is heeft
chocolade veel meer eigenschappen. Ik ben natuurlijk gaan googelen en heb wat
leuke weetjes over chocolade gevonden. Zo meld Wikipedia het volgende stuk (die
ik natuurlijk om geen fouten te maken heb geknipt en geplakt….heeft absoluut
niks met luiheid te maken)
Smaak en effecten
Velen vinden
chocolade lekker smaken. De prettige ervaring bij het eten van chocolade komt
doordat het smeltpunt van de cacaoboter (een belangrijk
bestanddeel van chocolade) iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor
het in de mond smelt.
Chocolade is
een voedingsmiddel dat beperkte hoeveelheden theobromine, cafeïne en tryptofaan bevat, stoffen die een effect op de
hersenen kunnen hebben. Onderzoek naar de populariteit van melkchocolade, pure
chocolade, witte chocolade en cacaopoeder wees eerder uit dat melkchocolade het
populairste type chocola is. Op basis van de vermeende verslavende werking van
cacao zou er echter verwacht moeten worden dat pure chocola het populairst is,
omdat zich daarin een hogere concentratie cacao bevindt [1]. Het hoogste werkelijke percentage cacao in een reep
chocolade is 88% omdat een hoger percentage de chocolade te droog en broos zou
maken (dit is afhankelijk van het productieproces en de eventuele toevoegingen
in de chocolade; je kunt dus ook chocolade vinden met hogere cacao gehaltes dan
88%).
Een
overzichtsartikel over de invloed van de effecten van chocolade is in mei 2000
gepubliceerd door onderzoekers van de universiteit van Bristol in het wetenschappelijke tijdschrift Pharmacology, Biochemistry and Behaviour.
Invloed op de hersenen
Chocolade is
een product dat diverse stoffen bevat die een bewezen effect op de hersenen
hebben zoals de neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine[2], de stoffen cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame
component van cannabis). Vanwege de aanwezigheid van deze
stoffen is het populaire misverstand ontstaan dat chocolade een stimulerend
effect op de hersenen zou hebben en bovendien verslavend zou zijn. Dit is
echter niet het geval, omdat de genoemde stoffen in een dusdanig kleine
concentratie voorkomen in chocolade, dat een gemiddeld mens vele tientallen
kilo's pure chocolade zou moeten eten om ook maar het geringste effect te
ervaren.
Chocolade
kan voor honden en paarden echter dodelijk zijn, omdat hun metabolisme theobromine niet kan omzetten. Als honden
chocolade eten, blijft de theobromine 20 uur in het bloed circuleren. Het kan
epileptische aanvallen, hartinfarcten, interne bloedingen, en ten slotte de
dood veroorzaken. Milde verschijnselen zijn: rillen, krampen, verhoogde hartslag,
braken en diarree. Als een hond chocolade eet, breng hem dan naar de
dierenarts. Het geven van zout om de hond te laten braken is geen goede
oplossing omdat de hond kan overlijden ten gevolge van een zoutvergiftiging.
Een hond van 10 kilo kan van 12,5 gram pure chocolade al verschijnselen
krijgen. Van melkchocolade moet een hond 10 keer zoveel eten om de gevolgen te
ervaren.
Gezondheid
De Zutphen Ouderen Studie heeft
vanaf 1960 onderzoek gedaan naar de effecten van chocolade op de gezondheid. In
1985 heeft zij haar onderzoek verder uitgebreid. Hieruit zijn twee aparte analyses
tevoorschijn gekomen die op 27 februari 2006 zijn gepubliceerd in het Amerikaanse
medisch-wetenschappelijke
tijdschrift Archives of Internal Medicine.
Het was reeds bekend geworden dat chocolade
gunstig uitwerkt op de bloeddruk en de bloedvaten
dankzij de antioxidanten (flavonoïden)
in cacao.
Men ging daarom na of er ook een gunstige uitwerking zou zijn ten aanzien van
het overlijden aan hart- en vaatziekten, en dat blijkt inderdaad het geval
te zijn. Hiervoor is nodig dat men per dag 4 gram
cacao binnenkrijgt. Dit kan worden verkregen door dagelijks 10 gram pure of 13
gram melkchocolade te nuttigen.[bron?] Daar staat tegenover dat chocolade veel verzadigd vet bevat, dat ongezond
is[1] Hoe hoger het cacaogehalte hoe gunstiger
de verhouding tussen het gunstige en ongunstige effect van chocolade (bij de
genoemde kleine hoeveelheid per dag).
Ook zit er in chocolade een kleine
hoeveelheid aan giftige stoffen. Echter is het menselijk lichaam voldoende in
staat deze giftige stof te verwerken zonder nadelige gevolgen.
Verder kan het eten van melkchocolade gebitbedervend
zijn wanneer men onvoldoende de tanden poetst. De chocolade kan zelf niet
gaatjes veroorzaken, maar wel verergeren, net zoals bij andere
voedingsmiddelen.
Er is ook suikervrije chocolade op de
markt. In plaats van suiker wordt dan een andere zoetstof
gebruikt.
Chocolade
als teken van liefde
Als afrodisiacum
Chocolade
heeft de reputatie een afrodisiacum te zijn. De Azteken geloofde destijds al in de kracht
hiervan. Het waren de Spanjaarden die dit
geloof meenamen naar Europa. Er bestaat vermoeden dat de stof fenylethylamine in de chocolade hieraan ten
grondslag ligt, daar deze ook door de mens wordt aangemaakt wanneer emotioneel genot
wordt ervaren. Mogelijk kan ook de aanwezige cafeïne als stimulatiemiddel hieraan bijdragen.
Het weggeven
van chocoladeproducten wordt vaak als geschenk van
liefde gezien. Wellicht vanwege smaakassociaties en uiterlijke
onweerstaanbaarheid die pralines en andere
chocoladegerechten hebben op veel mensen
Best wel
veel info…maar zeker interessant.
Heb je d’r
al zin in???? Nog even wachten op 18 september kan je door het hele centrum van
Zutphen verleid worden door chocolade…
Ik had het
hele programma wel in mij blog willen zetten, maar ik geeft toch de voorkeur
naar het verwijzen naar de website Hmmmm chocolade!!!
Chocolate
kisses D.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten